Csuhémúzeum

Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház

2006. október 7-én nyílt meg a településen, a Petőfi u. 1. szám alatt az ország első Csuhémúzeuma. A csuhézásnak nagy hagyománya van a községben. E mesterséget a felvidéki Naszvadról 1947-ben idetelepített magyarok hozták magukkal. A több mint 300 darabos csuhé gyűjteményben a helyi alkotások mellett más hazai, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és vajdasági alkotások találhatók.

csuhemuzeum_01csuhemuzeum_02cs1

Az idelátogatók megismerkedhetnek a csuhézás eszközeivel, a különböző technikákkal, kipróbálhatják és megtanulhatják a csuhéfonást, játékkészítést.

csuhemuzeum_03 csuhemuzeum_04 csuhemuzeum_05

A ház fontos közösségi színtere a településnek.

Évente nagyobb rendezvényként a Kukoricás nap kapcsolódik a gyűjteményhez, melyet minden év október második hétvégéjének szombatján szerveznek meg. Ezen a kukoricával és annak élelmiszeripari, gasztronómiai, valamint kézműves felhasználásával ismerkedhetnek meg a résztvevők előadások, kiállítások, ételkóstolók, kézműves bemutatók, játszóházak, népi sportjátékok és kulturális műsorok keretében.

csuhemuzeum_06 csuhemuzeum_07cs2

2008-ban a Csuhémúzeum és Népművészeti Alkotóház az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építészeti Főosztálya által meghirdetett pályázaton építészeti nívódíjban részesült.

Ugyancsak ebben az évben a Honismereti Szövetség a Csuhémúzeumot elismerésben részesítette a honismereti mozgalomban végzett kiemelkedő munkájáért.