Tájház

Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

A Tájház 2003. október 4-én nyílt meg a Zrínyi u. 15. szám alatt. Az épület a helyi német építészeti stílus jegyeit hordozza.
Tulajdonosa Stefan Fath, németországi lakos, aki visszavásárolta a nagyszülői-szülői házat, majd felújíttatta. Négy helyiséget átadott az önkormányzatnak a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény kialakítása céljából. A kiállítás létrehozása dr. Lantosné Imre Mária néprajzkutató irányításával történt.

t1tajhaz_01

Az első helyiségben írásos és képi anyag mutatja be tablókon és tárlókon a németség és az idetelepített felvidéki magyarok múltját, a falu neves szülötteit, dr. Vargha Károly Zselic-kutatót, a Pécsi Tanárképző Főiskola német tanszékének megalapítóját és dr. Szirmayné Bayer Erzsébet festőművészt.

A második helyiségben egy 20. század eleji tisztaszoba látható.

t2 tajhaz_02t3

A bútorzat időbelileg vegyes: a 19. század második felétől a 20. század első évtizedeiig. A legrégebbi darabok a láda és a téka. A gyűjteményben sok kegytárgy, szentkép található. Bábukon mutatják be a szentlászlói viseletet („rozmaringos menyasszony és vőlegény”, kisgyermek, fiatal- és idős asszony viselete). A népviseleti darabok között különösen szépek a tutyik sokféle mintázatukkal.

t4 t5 tajhaz_03

A harmadik teremben a mindennapok régi használati tárgyai kaptak helyet anyaguk vagy funkciójuk szerinti elrendezésben.

tajhaz_04 tajhaz_05 tajhaz_06

A negyedik teremben interaktív játékok találhatók, melyek lehetővé teszik a zselici táj természeti értékeinek, valamint a Szentlászlón élt, élő német és magyar emberek tárgyi és szellemi néprajzának megismerését.

t6 t7 t8